Info-Allmänna kurser

Vi sätter dig som individ i fokus. Vår ambition är att du, utifrån dina egna förutsättningar, ska kunna utvecklas kunskapsmässigt och socialt.

Med olika profilinriktningar - samhälle kultur, teater  - kan du utveckla och fördjupa ditt intresse, samtidigt som du får högskolebehörighet genom att läsa de gymnasiegemensamma kurser du saknar.

Du kan välja mellan följande profiler:

- Samhälle kultur ►

• Körsång
  • Dans
  • Skapande/sömnad

Ett bra alternativ till gymnasieskola och Komvux för dig, som vill studera i en lugn och kreativ miljö. Allmänna kurser riktar sig i första hand till dig som saknar eller har ofullständiga gymnasiestudier bakom dig. Beroende på hur din tidigare studiesituation ser ut och vad du är intresserad av att läsa, väljer du mellan gymnasiegemensamma kurser och ett antal olika tillvalskurser. Arbetsformerna varierar mellan individuellt arbete, grupparbete och föreläsningar.

Allmänna kurser är en 1 till 3-årig utbildning med syfte att uppnå högskolebehörighet. Utbildningen är på gymnasienivå och kan studeras på 50, 75 eller 100 % beroende på hur många ämnen du behöver. Du studerar efter en individuellt anpassad studieplan och får stöd och hjälp att uppnå dina mål. Arbetsformerna varierar mellan individuellt arbete, grupparbete, föreläsningar, och studiebesök. Du får dessutom ta del av de olika linjernas produktioner såsom cafékvällar, shower, utställningar och aktivitetsdagar.

Anmälningsavgift

Anmälningsavgiften är ett förskott på terminsavgiften och betalas i samband med din bekräftelse och garanterar dig en plats på kursen. Avgiften betalas ej tillbaka vid återbud.

Kursvalsblankett

Kursvalsblanketten skickas ut via mejl under sommaren 2014. Medtages ifylld vid kursstart.

Behörighetsgivande / Allmän kurs på folkhögskolan

Behöver du komplettera dina behörigheter? Då kan du gå en behörighetsgivande kurs på folkhögskola. Dessa kurser kallas för Allmän kurs och finns på alla folkhögskolor.

Allmän kurs vänder sig främst till dig som saknar grundskole- eller gymnasieutbildning och är ett alternativ till komvux för att få grundläggande behörighet att söka vidare till högskola eller yrkeshögskola. Alla folkhögskolor har Allmän kurs på gymnasienivå, men en del av dem erbjuder också studier på grundskolenivå. Man kan alltså starta på olika nivåer beroende på hur länge man studerat tidigare. Allmän kurs innehåller kärnämnen/gymnasiegemensamma ämnen och ofta har du möjlighet att välja en inriktning du är intresserad av, t.ex. idrott, drama, media, livsåskådning, miljö/natur eller internationella frågor.

Grundläggande behörigheter till högskolestudier

Den som har gått Allmän kurs ska ha kunskaper motsvarande lägst godkänd nivå i följande gymnasiala kurser för att vara grundläggande behörig till högskolelurser.
  • Svenska 1,2 och 3 eller Svenska som andraspråk 1,2 och 3
  • Engelska 5 och 6
  • Matematik 1a, b eller c
  • Historia 1a1