Allmän kurs

Teater

Presentationsvideo

Allmän kurs - Teater är en ettårig profilkurs som riktar sig till dig som vill arbeta med eller utveckla ett intresse inom teater. Du ges möjlighet till högskolebehörighet genom att läsa de gymnasiegemensamma ämnen du saknar, samtidigt som du fördjupar och utvecklar ditt intresse för teater.

Under året på Teaterprofilen kommer du att få arbeta mycket med det som är grunden till all form av teater, men också lägga en hel del energi på den personliga utvecklingen. Att arbeta med, eller studera vidare, teater på något sätt kräver att man är rustad för att möta den världen. Vi vill ge dig en grund att stå på men samtidigt en möjlighet att fördjupa dig i det som är dina styrkor. Året på Teaterprofilen är intensivt men också väldigt roligt, spännande och utvecklande.

Du kommer under året att få prova olika områden inom teatern, såsom monologträning och improvisation. Du får även chansen att bygga en föreställning från steg ett. Lära dig mer om din kropp, din röst och din tankeförmåga. Arbeta med fantasi, textbearbetning, regi samt teatersmink och dramaturgi (pjäsens uppbyggnad). Under året har vi gästföreläsare som med sin specialitet, fyller på utbudet. Du får en kurs i grundläggande skådespelarträning.

Under året kommer du att få medverka i flera mindre teaterproduktioner samt en större slutproduktion på våren. Som studerande finns också möjlighet att ha cafékvällar på skolan och visa sina talanger för kurskamrater. På kursen ingår även en allmän del som består av gymnasiegemensamma kurser och tillvalskurser. Den allmänna delen blir ett skönt och roligt avbrott i profilen och en utmärkt möjlighet att komplettera dina behörigheter.

Vår ambition är att du, utifrån dina egna förutsättningar, ska kunna utvecklas kunskapsmässigt och socialt. Förstå "tänket" kring att arbeta med teater inför kommande studier eller arbete med uppsättningar.

Skolan är liten och även om man inte har lektioner tillsammans med samtliga elever har man ändå stora möjligheter att lära känna alla studerande. Skolans internat är ett sätt att få boende för elever från olika delar i landet, eller också ett sätt att skaffa sig en ”tillfällig familj”. Markaryd är litet, men med oerhört vacker natur både på vintern och sommaren. Nära skolan ligger det sjöar och det finns fina promenadstråk. Du har även nära till simhall, gym och idrottshall.

Platser kvar!

Det finns platser kvar på allmän kurs med teaterprofil. Så om du eller någon i din omgivning fortfarande funderar på vad som ska hända till hösten så kan ett år på Markaryds folkhögskola kanske vara ett alternativ. Hos oss kan du plugga i en trygg och familjär miljö. Du får möjlighet att lära dig nya saker samtidigt som du utvecklas som person. På schemat finns teaterrelaterade ämnen som teater och drama, improvisation, föreställningsarbete, röst- och talteknik, teaterkunskap och personlig utveckling, gymnasiegemensamma ämnen och tillvalsämnen som skapande, friskvård och kör.
Du kan läsa mer om kursen och hur det är att plugga på folkhögskola här på hemsidan. Du ansöker online. Om du har frågor eller funderingar så går det bra att mejla kursens mentor.

helena.jacobsson@markarydsfolkhogskola.se

Välkommen med din ansökan!

Ansök här ►