Allmän kurs

Dans

Presentationsvideo

Allmän kurs – Dans är en ettårig profilkurs som riktar sig till dig som vill arbeta med eller utveckla ditt intresse för dans. Om du saknar högskolebehörighet finns det möjlighet att läsa de gymnasiegemensamma ämnena samtidigt som du fördjupar dig inom dans. 
 
Hos oss får du främst träna jazz, balettmodernt/contemporary och block av street. Utöver dessa stilar får du undervisning i stretching, fys, anatomi och hälsa samt dansteori. I dansprofilen ingår även Improvisation och komposition där du får lära dig att skapa egna danser.
 
Under året får du möta flera olika gästlärare som kompletterar den ordinarie undervisningen. Du kommer att utveckla din danstekniska förmåga och ditt personliga uttryck genom den dagliga träningen där koreografi, komposition och improvisation ingår. 
 
I delkursen Anatomi och hälsa får du exempelvis lära dig om skadeförebyggande träning, mental träning och självkännedom. Delkursen Dansteori ger dig inblick i olika stilars danshistoria och hur man gör en dansanalys.
 
Under året kommer du att få delta i mindre dansuppvisningar samt göra en större föreställning som sätts upp på Markaryds kulturhus. I dansprofilen ingår det även att de studerande åker och tittar på föreställningar av professionella dansare. 
 
Vår ambition är att du, utifrån dina egna förutsättningar, ska kunna utvecklas kunskapsmässigt och socialt.  Skolan är liten och även om man inte har lektioner tillsammans med samtliga elever har man ändå stora möjligheter att lära känna alla skolans studerande. Skolans internat är dels boende för elever från olika delar av landet men också ett sätt att skaffa sig en ”tillfällig familj” på. Markaryd är litet, men med oerhört vacker natur både på vintern och sommaren. Nära skolan ligger sjöar och det finns fina promenadstråk. Du har även nära till simhall, gym och idrottshall.
 

Antagningskrav


Löpande antagning.
Du ska vara klar med grundskolan.
Du ska även skicka in ett valfritt dansklipp via mail till dansläraren Petra Nilsson: petra.nilsson@markarydsfolkhogskola.se
 

Läsårstider


2024.08.19-2025.06.06
 
 
Aktuellt
 
 
 
 
 
 

Vanliga frågor


Vilka stilar ingår i dansprofilen?
Hos oss får du främst träna jazz, balett, modernt/contemporary och block av street. Utöver dessa stilar får du undervisning i stretching, fys, anatomi och hälsa samt dansteori. I dansprofilen ingår även Improvisation och komposition där du får lära dig att skapa egna danser.
 
Hur många timmar dans är det i veckan?
Det ingår 10 timmar dans i din profiltid men du har möjlighet att välja till ytterligare två timmar dans. Totalt 12 timmar som max och minst 10 timmar.
 
Vad gör man de resterande timmarna i veckan? 
Utöver din profiltid har du 10 valbara ämnen. Då kan du välja till kurser som ger dig grundläggande gymnasiebehörighet så som exempelvis svenska, matte och historia. För dig som är färdig med gymnasiet kan du välja till ämnen utifrån ditt intresse. Vi erbjuder till exempel kurser i träningslära, kör och ännu mer dans. 
 
Hur många föreställningar gör man på ett år?  
På våren gör vi en större föreställning som visas på Markaryds kulturhus scen. På höstterminen medverkar vi i Markaryd kommuns "Världens barn-gala". Vi har även en mindre uppvisning för skolans elever där vi visar upp ett antal danser som vi arbetat med under hösten. Under året åker vi även och tittar på föreställningar med professionella dansare.