Allmän kurs (2-årig)

Lärarassistent/
Skolresurs

Utbildningen vänder sig till dig som:
 • behöver gymnasiebehörighet
 • vill arbeta med människor och lärande
 • brinner för arbete med barn och ungdomar
 • har ett intresse för pedagogik, psykologi och sociologi
 • vill att elever i skolan ges förutsättningar att lyckas med sina studier
 • vill vara med och skapa en trygg skolmiljö
 • Utbildningen till lärarassistent ger dig en bred grund inför ett framtida arbete inom skola
 • Du ges möjlighet till att vara en del i det pedagogiska arbetet med elever och klasser i skolan. Exempel på arbetsuppgifter kan vara att hjälpa elever att finna ro i studierna, hjälpa att hitta individuella lösningar för att eleven skall kunna tillgodogöra sig kunskap eller att vara stöd på raster, i omklädningsrum och på utflykter.
 • Utbildningen ger även kunskap inom skolans administrativa uppdrag för du skall kunna vara ett administrativt stöd till lärare i skolan.
 • Det finns inom skolans värld en efterfrågan på supermentorer/heltidsmentorer varför denna utbildning fokuserar extra mycket på den aspekten/de egenskaperna.
 • Arbetsuppgifterna kan variera mycket och det gör arbetet omväxlande och givande för den som vill arbeta med barn.
 • Dina teoretiska kunskaper har du möjlighet att omsätta i praktisk kompetens  genom arbetsplatsförlagt lärande (APL) på skolor. Den arbetsplatsförlagda utbildningen är fördelad dels på auskultationsdagar under första läsåret, dels en längre period, fyra veckor, under andra läsåret. Den längre praktikperioden går bra att göra på hemorten.

Utbildningens upplägg


Allmän linje med profilen Lärarasisstent/Skolresurs är en tvåårig utbildning som riktar sig till dig som vill arbeta inom skola som lärarassistent/skolresurs men saknar gymnasiebehörighet. Hos oss har du möjlighet att läsa gymnasiegemensamma ämnen som till exempel Sv1, Sv2, Eng5, Eng6, Mat 1-3bc, Sam1b, Hi1b, Rel1 och NAK1b. Om du är klar med vissa av de gymnasiegemensamma kurserna kan du istället läsa till exempel Körsång, Skapande och Kvinnohistoria.

De gymnasiegemensamma ämnena läses under två år samtidigt som du fördjupar dig i profilämnen som pedagogik, datakunskap, kommunikation, psykologi, kulturmöten, svenska skolsystemet och barns utveckling. En specialkurs är Samtalsmetodik där du lär dig grunderna i MI-samtal (motiverande samtal).

Utbildningen erbjuder undervisning på plats i skolan och som fjärrundervisning (i realtid) för den som vill studera hemifrån, dock med vissa obligatoriska, fysiska träffar på skolan. Vissa ämnen såsom körsång och skapande m.fl. läses endast på plats på skolan.

Övernattningsmöjligheter finns på "Ekebacken - Hotell och Konferens" i skolans närområde. I mån av plats kan det finnas lediga rum på vårt internat.

Markaryd är litet, men med oerhört vacker natur både på vintern och sommaren. Nära skolan ligger sjöar och det finns fina promenadstråk.

Antagningskrav


Klar med grundskolan.

Du behöver vara simkunnig samt ha en egen bärbar dator för att kunna delta i utbildningen. Då vi sätter stor vikt vid att kunna se varandra ska din dator även ha en fungerande kamera.

Läsårstider


Läsår 1: 2023.08.15-2024.06.07
Läsår 2: 2024.08.13-2025.06.05
Observera att läsårstiderna för 2024/2025 kan ändras.
 

Ansök nu ► Sista ansökningsdag är passerad

 
Aktuellt

Ansök nu ► Sista ansökningsdag är passerad