Allmän kurs

Gaming

Allmän kurs med Gaming är en ettårig profilkurs som riktar sig till dig som vill kombinera ditt intresse för gaming samtidigt som du erhåller grundläggande behörighet för vidare studier. Detta sker genom att du i din egen takt läser de gymnasiegemensamma ämnen som du saknar, samtidigt som du, under 6 timmar i veckan, fördjupar och utvecklar ditt intresse för olika typer av spelande.

Huvudområden och delmoment:
  • Spel genom historien
  •  Sällskapsspel: brädspel och kortspel
  • Tv-spel: konsoler och bärbara tv-spel
  • Datorspel
  • Onlinespel/mobilspel
  • Spelindustrin: producenter och konsumenter
  • Spelanalys
  • Normer och ideal: spelkulturer och enskilda spel
  • Åldersgränser: nödvändigt eller onödigt?
  • Fysiska och psykiska effekter av spelande
  • Mat för gamers

Syfte och genomförande:

Utbildningen har det huvudsakliga syftet att uppnå grundläggande behörighet för vidare studier så att du efter avslutade studier ges möjlighet att söka in till de flesta grundutbildningar vid Sveriges universitet, högskolor och yrkeshögskolor. Beroende på hur din tidigare studiesituation har sett ut, samt beroende på vad du är intresserad av att studera, kan du utöver profilen välja att läsa samtliga gymnasiegemensamma ämnen samt ett flertal intressanta tillvalskurser.
I Gamingprofilen under läsåret 2019/2020 kommer du under 6 timmar i veckan få möjlighet att utveckla dina kunskaper och färdigheter inom olika typer av spelande, med huvudfokus på tv-spel genom spelkonsolen Playstation 4. Du som kursdeltagare ges dock ett inflytande gällande vilka spel som kommer att spelas och analyseras, samt vilken spelkonsol du föredrar att spela genom.
Kursen innehåller förutom en hel del spelande även teoretiska moment där vi tillsammans diskuterar och analyserar spelindustrin, olika spelkulturer, samt enskilda spel utifrån olika samhällsvetenskapliga teorier och perspektiv. Syftet med den teoretiska delen är att du ska få en ökad kunskap och en större medvetenhet om vilka faktorer som på olika sätt påverkar dig som aktiv spelare.

Efter genomförd profilkurs
ska du kunna visa på grundläggande kunskaper om spelandets framväxt och betydelse inom olika kulturer och sammanhang. Du ska även kunna analysera spelandet och dess betydelse utifrån ett individ-, grupp- och samhällsperspektiv.

Skolan är liten och även om man inte har lektioner tillsammans med samtliga elever har man ändå stora möjligheter att lära känna alla studerande. Skolans internat är ett sätt att få boende för elever från olika delar i landet, eller också ett sätt att skaffa sig en ”tillfällig familj”. Markaryd är litet, men med oerhört vacker natur både på vintern och sommaren. Nära skolan ligger det sjöar och det finns fina promenadstråk. Du har även nära till simhall, gym och idrottshall.

Antagningskrav
Klar med grundskolan.

Löpande antagning under året.