Audition 2024

Musikteaterskolan
Välkommen att göra audition på Musikteaterskolan i Bjärnum! Audition består av fyra delmoment som finns beskrivna längre ner på denna sida. Glöm inte att du först måste göra en ansökan till Musikteaterskolan.

Läs igenom denna sida noggrannt så du inte missar någon viktig information. Om något ändå känns oklart kan du maila oss på info@musikteaterskolan.se.

Ansökningskrav och praktisk information om antagning

 • Sista ansökningsdag är den 30 april 2024.
 • Du får kallelse till audition och mer detaljerad information efter 30 april. 
 • Audition genomförs under en hel dag 20, 21 eller 22 maj. Du väljer själv dag i samband med att du gör din ansökan. Det brukar vara en lång dag som börjar ca 08:30 och avslutas någon gång mellan 17:00 och 19:00 beroende på vilket prov du gör sist på dagen.
 • Antagningsbesked lämnas i början av juni via Schoolsoft. Det är alltså viktigt att dina kontaktuppgifter är uppdaterade och aktuella på på Folkhögskolornas "Mina sidor" eller Schoolsoft.
 • Ansökan och proven under audition utgör tillsammans bedömningsgrunden för antagning.
 • Utbildningen på Musikteaterskolan är eftergymnasial (EGY) vilket innebär att du måste ha grundläggande behörighet från tex gymnasiet. Mer om detta kan du läsa HÄR.

 • Audition hålls i Musikteaterskolans lokaler på Boställsgatan 59 i Bjärnum.
 • För långväga sökande finns möjlighet att övernatta i våra lokaler 19-20 maj, 20-21 maj och 21-22 maj. Observera att det dessvärre går inte går att sova över 22-23 maj.

Moment 1: Sång

Till sångprovet ska du förbereda en obligatorisk låt från listan här nedan. Du får fritt välja tonart som du meddelar pianisten när det är din tur. Du behöver inte ha med noter till pianisten men observera att de obligatoriska låtarna är klippta versioner. Utöver den obligatoriska låten ska du förbereda en valfri låt som du kan sjunga à capella. Denna låt ska kontrastera mot den obligatoriska du valt. Det är inte säkert att du kommer att sjunga den valfria.

På sångprovet välkomnar vi dig in till vår salong där du får stå på scenen och sjunga utan mikrofon. Du träffar först vår pianist och ni kan snabbt prata igenom låten du ska sjunga. Därefter sjunger du din låt, utantill, för juryn.

Juryn tittar på utvecklingspotential, musicerande och berättande uttryck samt sångteknik. 

Noter för sopran/alt

GOOD AND EVIL (ur: "Jekyll and Hyde")
I'M NOT AFRAID OF ANYTHING (ur: "Songs For a New World")
SAVING ALL MY LOVE FOR YOU (Whitney Houston)
STOP (Sam Brown)
TIMES ARE HARD FOR DREAMERS (ur: "Amélie")
WOMAN (ur: "The Pirate Queen")
YOUR DADDY'S SON (ur: "Ragtime")

Noter för tenor/bas

ANGELS (Robbie Williams)
ARCADE (Duncan Laurence)
CORNER OF THE SKY (ur: "Pippin")
DON'T STOP BELIEVING (Journey)
LOST IN THE WILDERNESS (ur: "Children of Eden")
RADAME'S LETTER (ur: "Aida")
USE WHAT YOU GOT (ur: "The life")

Moment 2: Dans

Dansprovet startar med en gemensam uppvärmning. Här försöker vi frambringa en positiv stämning i danssalen samtidigt som vi gör tekniska övningar. Vi fortsätter sedan med övningar över golvet som handlar om att följa bestämda kombinationer av steg och rörelser. Dansprovet avslutas med en kort koreografi som du ska försöka lära dig utantill. 

Viktigt att komma ihåg är att juryn tittar lika mycket på utvecklingspotential som tidigare erfarenheter. De vet att det kan vara svårt att memorera alla steg på denna korta tid. Artisteri, vilja och potential är saker som värderas högt.

Dansprovet är främst inriktad i jazzdans men influenser från andra stilar kan förekomma. Vi ber alla sökande att vara barfota eller i teknikskor, vara ombytta till träningskläder, ha håret uppsatt samt ha med sig en vattenflaska.

Moment 3: Teater

Teaterprovet börjar med ett kortare samarbetsprov som du genomför tillsammans med de övriga sökande. Efter det är det dags för din monolog. Du kan välja en av monologerna nedan eller en egen valfri text på max 2 minuter. Monologen ska framföras utantill. Det finns möjlighet till motläs vid behov. Om du väljer en text som inte finns bland de listade nedan så behöver du ha med dig texten utskrivet på ett papper till juryn vid audition.

När det gäller monologen ska du fundera och fantisera kring vad det är för situation rollen befinner sig i, vem/vilka rollen pratar med, vad rollen vill och varför. Det behöver inte stämma överens med hur pjäsen är skriven, utan du kan förhålla dig fritt till sammanhanget. Alla monologer kan läsas oavsett kön.

Under de olika teaterproven tittar juryn på:
 • närvaro, fokus och koncentration
 • textförståelse
 • fantasi och föreställningsförmåga
 • samarbetsförmåga
 • nyfikenhet, öppenhet och lyhördhet
 • förmåga att improvisera och följa instruktioner


Monologer 

AXEL (ur: "Först föds man ju" Line Knutzon)
BOTTEN (ur: "En midsommarnattsdröm" William Shakespeare)
FRU X (ur: "Den starkare" August Strindberg)
JANKA (ur: "Rabarbers" Maria Blom)
JULIE (ur: "Fröken Julie" August Strindberg)
PAULA (ur: "Rabarbers" Maria Blom)
SIV (ur: "Människor i solen" Jonas Gardell)
WILLIE (ur: Utdömd egendom" Tennessee Williams)

Moment 4: Intervju

På intervjun (ca 7-10 min lång) vill vi få en bild av vem du är som person utöver det som har med musik, dans och teater att göra. Vi kommer att prata om vad du har gjort tidigare, varför du söker till oss och vad du har för framtidsplaner och drömmar. Du kommer att få berätta lite om dig själv, om dina intressen och annat som kan vara kul eller bra för oss att veta om dig. 

Har du egna frågor och funderingar om skolan och utbildningen får du gärna ställa dem till oss under intervjun.