Vi är glada för att kunna bjuda in till audition på plats på Musikteaterskolan i Bjärnum! Audition består av fyra delmoment som finns beskrivna längre ner på denna sida. Det är en och samma audition till våra linjer Musikteaterskolan och Show & musikal.
Musikteaterskolan i Bjärnum är en utbildning i högt tempo för dig som siktar på ett yrkesliv i artistvärlden och ger god förberedelse inför högre artistutbildning. Läs mer om Musikteaterskolan ►
Show & Musikal i Markaryd är en förberedande kurs i lägre tempo inför vidare studier på tex Musikteaterskolan i Bjärnum. Läs mer om Show & Musikal ►
Ansökningskrav och praktisk information om antagning
Sista ansökningsdag är den 30 april 2023.
Du får kallelse till audition och mer detaljerad information efter sista ansökningsdagen.
Audition genomförs under en hel dag 15, 16 eller 17 maj. Du väljer själv dag i samband med att du gör din ansökan. Det brukar vara en lång dag som börjar ca 08:30 och avslutas någon gång mellan 17:00 och 19:00 beroende på vilket prov du gör sist på dagen.
Antagningsbesked lämnas i början av juni via Schoolsoft. Det är alltså viktigt att dina kontaktuppgifter är uppdaterade och aktuella på på Folkhögskolornas "Mina sidor" eller Schoolsoft.
Det är en och samma audition för både Musikteaterskolan och Show & Musikal. Om du vill söka båda linjerna måste du däremot göra en ansökan till varje linje. Ansök HÄR.
Ansökan och proven under audition utgör tillsammans bedömningsgrunden för antagning.
Utbildningen på Musikteaterskolan är eftergymnasial (EGY)vilket innebär att du måste ha grundläggande behörighet från tex gymnasiet. Mer om detta kan du läsa HÄR. Observera att detta inte gäller för Show och musikal.
Audition hålls i Musikteaterskolans lokaler på Boställsgatan 59 i Bjärnum.
För långväga sökande finns möjlighet att övernatta i våra lokaler 14-15 maj, 15-16 maj och 16-17 maj. Observera att det dessvärre går inte går att sova över 17-18 maj.
Varmt välkommen med din ansökan!
Moment 1: Sång
Till sångprovet ska du förbereda en obligatorisk låt från listan här nedan. Du får fritt välja tonart som du meddelar pianisten när det är din tur. Du behöver inte ha med noter till pianisten men observera att de obligatoriska låtarna är klippta versioner. Utöver den obligatoriska låten ska du förbereda en valfri låt som du kan sjunga à capella. Denna låt ska kontrastera mot den obligatoriska du valt. Det är inte säkert att du kommer att sjunga den valfria.
På sångprovet välkomnar vi dig in till vår salong där du får stå på scenen och sjunga utan mikrofon. Du träffar först vår pianist och ni kan snabbt prata igenom låten du ska sjunga. Därefter sjunger du din låt, utantill, för juryn.
Juryn tittar på utvecklingspotential, musicerande och berättande uttryck samt sångteknik.
Dansprovet startar med en gemensam uppvärmning. Här försöker vi frambringa en positiv stämning i danssalen samtidigt som vi gör tekniska övningar. Vi fortsätter sedan med övningar över golvet som handlar om att följa bestämda kombinationer av steg och rörelser. Dansprovet avslutas med en kort koreografi som du ska försöka lära dig utantill.
Viktigt att komma ihåg är att juryn tittar lika mycket på utvecklingspotential som tidigare erfarenheter. De vet att det kan vara svårt att memorera alla steg på denna korta tid. Artisteri, vilja och potential är saker som värderas högt.
Dansprovet är främst inriktad i jazzdans men influenser från andra stilar kan förekomma. Vi ber alla sökande att vara barfota eller i teknikskor, vara ombytta till träningskläder, ha håret uppsatt samt ha med sig en vattenflaska.
Moment 3: Teater
Teaterprovet börjar med ett kortare samarbetsprov som du genomför tillsammans med de övriga sökande. Efter det är det dags för din monolog. Du kan välja en av monologerna nedan eller en egen valfri text på max 2 minuter. Monologen ska framföras utantill. Det finns möjlighet till motläs vid behov.
När det gäller monologen ska du fundera och fantisera kring vad det är för situation rollen befinner sig i, vem/vilka rollen pratar med, vad rollen vill och varför. Det behöver inte stämma överens med hur pjäsen är skriven, utan du kan förhålla dig fritt till sammanhanget. Alla monologer kan läsas oavsett kön.
Under de olika teaterproven tittar juryn på:
närvaro, fokus och koncentration
textförståelse
fantasi och föreställningsförmåga
samarbetsförmåga
nyfikenhet, öppenhet och lyhördhet
förmåga att improvisera och följa instruktioner
Monologer
AXEL (ur: "Först föds man ju" Line Knutzon) BOTTEN (ur: "En midsommarnattsdröm" William Shakespeare) FRU X (ur: "Den starkare" August Strindberg) JANKA (ur: "Rabarbers" Maria Blom) JULIE (ur: "Fröken Julie" August Strindberg) PAULA (ur: "Rabarbers" Maria Blom) SIV (ur: "Människor i solen" Jonas Gardell) WILLIE (ur: Utdömd egendom" Tennessee Williams)
Moment 4: Intervju
På intervjun (ca 7-10 min lång) vill vi få en bild av vem du är som person utöver det som har med musik, dans och teater att göra. Vi kommer att prata om vad du har gjort tidigare, varför du söker till oss och vad du har för framtidsplaner och drömmar. Du kommer att få berätta lite om dig själv, om dina intressen och annat som kan vara kul eller bra för oss att veta om dig.
Har du egna frågor och funderingar om skolan och utbildningen får du gärna ställa dem till oss under intervjun.
Ansök online!
Du kan
snabbt och enkelt
ansöka till våra kurser
direkt från hemsidan.