Audition Musikteaterskolan
i Bjärnum

Ansökningstiden har löpt ut och audition är genomförd.

Audition inför läsåret 2019-20 genomförs 13-15 maj 2019 gemensamt för Musikteaterskolan och Show & Musikal i Musikteaterskolans lokaler i Bjärnum.

 • Om du vill söka både Musikteaterskolan (Bjärnum) och Show & Musikal (Markaryd) gör du två ansökningar via Folkhögskolornas Mina sidor.

 • Musikteaterskolan i Bjärnum är en utbildning i högt tempo för dig som siktar på ett yrkesliv i artistvärlden och ett naturligt val efter gymnasieutbildningar med estetiska inslag.

 • Show & Musikal belägen Markaryd är en förberedande kurs i lägre tempo inför vidare studier på tex Musikteaterskolan i Bjärnum.

 • Du ansöker online här på hemsidan via Folkhögskolornas Mina sidor. Följ instruktionerna för vald utbildning.
 • När ansökningstiden löpt ut kommer alla sökande bli kallade via Folkhögskolornas mina sidor till den dag man önskat i ansökan. Kallelse till audition för dig som valt utbildningarna Musikteaterskolan och Show & Musikal, skickas ut i början av maj via Folkhögskolornas Mina sidor. Instruktioner om hur du bekräftar kommer att finnas i kallelsen. Du kommer också att kunna fylla i önskemål om t ex övernattning och frukost.
 • Auditionsånger och monologer finns att ladda hem längre ner på denna sida.
 • Du väljer en av de obligatoriska låtarna som finns listade nedan. Du ska även förbereda en valfri låt som kontrasterar från den obligatoriska. Det är inte säkert att du får framföra den men om det blir aktuellt så framför du den à cappella. De obligatoriska låtarna är uppdelade för röstlägena sopran, alt, tenor samt bas och är i nerkortade versioner. Det är fritt att välja tonart och du behöver bara meddela pianisten i samband med ditt prov vilken tonart du vill framföra låten i och behöver alltså inte ha med dig noter i rätt tonart. Pianisten har redan alla noter så du behöver inte ta med dig extra över huvud taget.
 • Välj en av monologerna nedan eller en egen valfri text på max två minuter. Monologen ska kunna framföras utan texthjälp men med möjlighet till motläsare vid behov.
 • Dansprovet innehåller en kort uppvärmning, diagonalövningar och  en koreografi. Vi blandar dansstilarna och gör övningar från jazzdans, street och balett. Vi tittar på dansteknik, musikalitet och utvecklingspotential. Att våga uttrycka sig med hjälp av dansen och att visa att viljan finns där är något vi värdesätter. Vi vill se personlighet.
  Tag med vattenflaska och danskläder/träningskläder som inte döljer hur du rör dig. Provet kan göras barfota eller med skor. (En del övningar görs utan skor eller med teknikskor.)
 • Audition genomförs under en dag. Auditiondagen beräknas starta kl 09.00 och avslutas ca 19.00 beroende på antalet sökande. Under dagen genomgår du prov i sång, dans och teater samt en personlig intervju. Audition är kostnadsfri. För långväga sökande finns det möjlighet att övernatta på skolan i masslogi (lektionssal). Du meddelar önskan om boende etc via kallelsen som vi mejlat ut några veckor innan audition. Frukost och lunch finns att köpa i skolans café under auditiondagen.

 • Har du frågor kring audition/ansökning för de båda utbildningarna är du välkommen att mejla: info@musikteaterskolan.se eller ringa tel: 0433-745 97.

Ansökningskrav

Antagningsprov/audition och ansökan utgör tillsammans bedömningsgrund för antagning.
 • Sista ansökningsdag är 30 april 2019.
 • Antagningsbesked lämnas i juni.

Inträdeskrav till Musikteaterskolan

 • Utbildningen är eftergymnasial (EGY), det innebär att du måste ha fullgjort din gymnasieutbildning och ha ett fullständigt gymnasiebetyg från ett högskoleförberedande program eller motsvarande. Du ska ha musikalitet, taktkänsla, intresse och fallenhet för sång, dans och teater.

Auditionmaterial 2019  

Auditionsånger
► Låtar för sopran eller alt-röst
► Låtar för tenor eller bas-röst
Auditionmonologer
► Monologer PDF-fil