Särskild kurs

Show & Musikal
i Markaryd

Presentationsvideo

"Opening up" ur musikalen Waitress:

Show och musikal är en ettårig heltidsutbildning där du fördjupar dig inom ämnena sång, dans och teater. Utbildningen bedrivs på Markaryds folkhögskola. Utbildningens mål är att ge dig en god grund för att kunna söka vidare till högre utbildningar såsom Musikteaterskolan i Bjärnum. Som elev har du tillgång till danssal och sångsalar även kvällstid och helger. Vi lägger stor vikt vid att ge de studerande scenvana och skapa en trygg miljö där alla kan utvecklas på bästa möjliga sätt.
 

 

Kursinnehåll

  • På danslektionerna är jazz och balett de stilar vi fördjupar oss mest i, men du kommer även få prova på stilar som street, hiphop och modernt
  • På sånglektionerna erbjuds enskilda sånglektioner där sångteknik står i fokus. På interpretationslektionerna kombineras teknik med sceniskt uttryck. Under året finns även körsång och mickträning på schemat.
  • På dramalektionerna arbetar vi med improvisation, clownteknik, teater, sketchteknik, ren skådespelarträning och monologträning.
  • I musikalkunskap jobbar vi med musikalhistoria där målet är att eleven ska få goda förkunskaper för att kunna fördjupa sig i den repertoar som vi jobbar med under sånglektionerna och interpretationen.

Under året bjuder vi in gästlärare i alla tre huvudämnen för att ge dig en större bredd och kunskap inom dessa områden. I kursplanen ingår även inspirationsresor och föreläsningar. Du kommer att medverka i Vintershowen som är en stor produktion i två akter där det ingår sång, dans och teater. Showen spelas under 12 föreställningar på den stora scenen i Markaryds kulturhus. Här samarbetar vi med skolans särskilda kurs Studio Live Produktion som sätter ljud och ljus av mycket hög kvalité till vår show. Under året kommer även mindre föreställningar och redovisningar att skapas och visas upp inför publik. Under vårterminen arbetar vi med auditionteknik inom alla tre ämnena för att ge dig de bästa förutsättningarna att söka vidare.


Några ord från före detta elever:

"Året i Markaryd var verkligen ett fabulöst år! Jag skulle råda alla som vill hålla på med sång, dans och teater att söka till show och musikal i Markaryd! Jag har lärt mig mer än jag någonsin trodde var möjligt!"

Elsa Fahlander (numera student vid Balettakademiens Musikalutbildning i Göteborg.)

 

"Det är svårt att välja bara ett bästa minne med året på Show och Musikal men att få växa in i sitt artisteri med lika sinnade var otroligt häftigt!

Emilia Stigell (numera studerande på Performing Arts School i Göteborg.)

 

"Min största lärdom från året på SM är att lita på mig själv och min egen förmåga. Det här året har gett mig så mycket trygghet, kärlek och självklart all lärdom inom sång, dans och teater! Funderar du på att söka kan jag bara säja en sak: SÖK!"

Malin Carlsson (numera studerande på Balettakademiens Musikal utbildning i Göteborg)


”Året på show och musikal har varit det hittills bästa i mitt liv. Man får möjlighet att utvecklas enormt mycket i såväl sång, dans, teater och personlig utveckling. Skratt, gråt, träningsvärk, fantastiska lärare och vänner för livet får du på köpet.”

Agnes Palm (Gick efter SM på Musikteaterutbildningen vid Östra Grevie folkhögskola)

 

Antagningskrav


Kursen kommer inte att ges läsåret 2024/2025.

 
 

Ansök nu ► Kursen ges ej läsåret 2024/2025

 
Aktuellt
 

Ansök nu ► Kursen ges ej läsåret 2024/2025

 
 
 
 

Vad är skillnaden mellan Musikteaterskolan och
Show & Musikal?

Musikteaterskolan är en eftergymnasial utbildning i högt tempo som är förlagd i Musikteaterskolans lokaler i Bjärnum. Show & Musikal är en förberedande kurs i lägre tempo förlagd i Markaryd. Gå in under Våra kurser-info kurstyper för utförlig information.

Läs mer om Musikteaterskolan »