Studio Live Produktion
Kursinnehåll

Pro Tools Grund


Här bekantar vi oss med programmet Pro Tools. Ambitionen är att få er som deltagare självgående så fort som möjligt under höstterminen för att klara av att spela in audio och midi-information, hantera insert, send, buss, Pro Tools instrument och delar av Komplete. Mixning och mastering av olika projekt är en del av det dagliga arbetet.

Musikproduktion


Här tar vi en titt på låtskrivande, produktion och arrangemang. Vi utgår från den enskilda individens kunskapsnivå. Man kan arbeta enskilt eller i grupp. Vi jobbar i programmen Pro Tools och Logic.

Frekvensträning


Här övar vi oss på att bli medvetna om frekvenser och oktaver.

EQ


Här strävar vi efter att få en fullständig förståelse för filter, parametrisk eq, sweep eq och grafisk eq både teoretiskt och praktiskt.

Kompressor


Här lär vi oss oliak typer av kompressorer och dess olika användning. Vi lär oss om olika klassiker som till exempel 1176, la2, la3 mm. Vi studerar också olika parametrar på en kompressor: parallellkomprimering, seriekomprimering, multibandskomprimering, side chainkomprimering både frekvensmässigt och ducking.

Gate/expander


Här handlar det om att få kunskap om Gate/expander och hur man kan använda det både som hjälpmedel och kreativ effekt.

Mikrofoner


Här bekantar vi oss med olika typer av konstruktioner på mikrofoner som vi har tillgång till på skolan, hur och vad vi kan använda dem till, polarpattern, proximity-effket och fas. Det finns även ett antal klassiska mikrofoner som vi tar upp i utbildningen.

Övriga praktiska och teoretiska ämnen


PA/ljus/riggning för föreställningar
Spela in sång med deltagarna på artistkursen
Stora studion/patch in/hörlurmonitor
Inspelning av trummor, bas, gitarr, kör, keyboard och sång (återkommande under året)
Så många mixprojekt som det bara går
Processorkort i jämförelse med Pro Tools HD

Pro Tools avancerad


Här går vi lite djupare in på Pro Tools så som Import session data, beatdetektiv, elastic audio, step record, playlist, I/O mm...

Effekter


Här kommer vi lära oss om olika typer av reverb, delay och modulerande effekter vilket ger oss möjlighet att sätta egen prägel på våra mixar.

Kabel och kontakt


Här ska vi kunna redogöra för olika kontakt- och kabeltyper, både balanserat och obalanserat.

Löda


I anslutning till kablar och kontakter så kommer även lödning in i bilden. Här kommer vi att lära oss hur man löder XLR-, TRS- och TS-kontakter.

Mickar/Pre Amps


När det gäller mickar och pre amps, så handlar det, utöver kvalitet, om personlig smak och budget. Vi går igenom skillnader på olika produkter så man själv kan skapa sig en uppfattning utifrån sina egna behov.

DI boxar/ReAmp


Här bekantar vi oss med olika typer av lineboxar. Även ReAmp berörs.

Pluggar


Här ska vi få god kännedom om de mest kända pluggtillverkarna och de olika formaten.

Stereotekniker


Här kommer vi gå igenom ett antal olika stereotekniker så som A-B, X/Y, M/S och ORTF och skillnaden på dem både teoretiskt och praktiskt.

Ljudlära/akustik


Här berör vi saker som våglängder, ljudets hastighet och fas. Vi bekantar oss även med termer som reflektion, absorption, transmission, diffusion och diffraktion. Vi kommer också att få en förståelse för hur olika material fungerar mot olika frekvenser.

Mastering


Här ska vi gå lite mer på djupet av vad mastering egentligen är. Vi ska lära oss att utföra en mastering på material som ska pressar på CD alternativt läggas upp på Spotify.

Att kunna koppla ihop olika utrustningar


Här ska vi få en förståelse för hur vi kan koppla ihop olika utrustningar med varandra som till exempel mixerbord, högtalare, ljudkort, kompressorer och effekter.

Rumsmätning


I detta block ska vi lära oss att genomföra en så trovärdig rumsmätning som möjligt, lära oss tolka svaren och med enklare årgärder och en mindre budget göra rummet till ett så neutralt lyssningsrum som möjligt.

Bygga studio


Här ska vi gå igenom de vanligaste parametrarna man bör tänka på om man ska bygga sig ett kontrollrum eller ett inspelningsrum. Vi berör väggar, dörrar, glasrutor, golv, tak mm...

Ljus


Ljusprogrammering, riggning, fasta och rörliga lampor, DMX.

Praktiskt livejobb


Som deltagare på SLP medverkar man i två produktioner under ett läsår och då handlar det både om ljus och ljud.

Andra praktiska och teoretiska ämnen


Mixprojekt, riggning för show och audition, Vocal mania (ett a capella-projekt tillsammans med artistutbildningen på skolan), genomföra audition för nästa års deltagar, möjlighet till att spela in egna band.

Mixerbord (i mån av tid)


Här bekantar vi oss med både analoga och digitala mixerbord, hanteringen av signalvägarna både på inline- och splitmixerbord.

Midi (i mån av tid)


Här kommer vi lära oss att koppla ihop olika utrustningar via midi så de kan kommunicera med varandra. Vi ska få en förståelse för midiportar, midikanaler mm... Även grundläggande midimeddelande kommer att beröras.